Vyšetření paměti v Českém rozhlasu

Je vaše paměť v pořádku? Otestujte si ji v Českém rozhlase! V rámci Týdne paměti, v pondělí a v úterý 15.-16.9. mezi 10:00 a 18:00 nabízíme vyšetření paměti přímo v budově Českého rozhlasu.

Zveřejněno: 5. září 2014 | Rubriky: Tiskové zprávy, Články , Novinky ČALS

Týden, který si budete pamatovat

Každý člověk občas zapomíná, většinou o nic nejde, pokud ale problémy s pamětí začnou neblaze ovlivňovat každodenní život, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Často se stává, že člověk, který bojuje s pamětí, se návštěvy lékaře obává, někdy se naopak přihodí, že příznaky zlehčuje jeho praktický lékař. Právě lidem, kteří nemohou z různých důvodů najít pomoc u svého praktického lékaře, je určeno testování paměti, které nabízí Česká alzheimerovská společnost (ČALS). Testování paměti probíhá v celé České republice, díky spolupráci s Českým rozhlasem je možné nechat si paměť vyšetřit v pondělí a úterý 15. a 16. září, přímo v budově Rozhlasu. Testování bude probíhat po oba dny mezi 10:00 a 18:00 a zájemci si mohou už teď rezervovat termíny vyšetření na telefonické lince ČALS, 283 880 346.

Vyšetření paměti budou probíhat v rámci Týdne paměti, který Česká alzheimerovská společnost spolu se svými kontaktními místy organizuje proto, aby upozornila na problematiku života s demencí. Akce Týdne paměti se budou konat během celého třetího zářijového týdne, který je zakončen Mezinárodním dnem Alzheimerovy choroby (neděle 21. září). Během tohoto týdne se kromě vyšetření paměti uskuteční například informační kampaň, sbírka na podporu lidí se syndromem demence a těch, kteří o ně pečují a ve čtvrtek a v pátek pak budou na testování paměti navazovat Pražské gerontologické dny. Letošní ročník konference, který se uskuteční v budově pražského magistrátu a s jeho podporou, a která je tradičně určená pro pracovníky pomáhajících profesí a další zájemce, bude věnován etickým dilematům, které sebou práce pro lidi s demencí nese.

Demence nezasahuje jenom nemocné, zásadně ovlivňuje také životy jejich nejbližších, ze kterých se postupně stávají pečovatelé na plný úvazek. V  Česku se syndrom demence úzce dotýká přinejmenším více než čtvrt miliónu lidí, přičemž nemocných je u nás podle odhadů Alzheimer Europe více než 140 000. Předsedkyně ČALS, Iva Holmerová, k tomu říká: „ Oceňujeme, že Český rozhlas se jako veřejnoprávní médium problematice demence dlouhodobě věnuje a jsme rádi, že letos kromě společného testování paměti přímo v budově Rozhlasu, budeme spolupracovat také na přenosu koncertu na pomoc lidem s demencí, který připravil Michal Horáček a František Segrado. Lidé s demencí a jejich rodiny si takovou pozornost nesporně zaslouží.“

Týden paměti bude probíhat i v dalších krajích České republiky, a to ve spolupráci s kontaktními místy České alzheimerovské společnosti. Součástí tohoto týdne tak budou i různé koncerty, besedy a další kulturní akce.

Zájemci o vyšetření paměti, kteří se v uvedených dnech nedostanou do Rozhlasu, si paměť mohou nechat v rámci projektu Dny paměti změřit i jindy a nejen v Praze. Kompletní přehled míst, která bezplatné vyšetření paměti nabízejí, najdete zde.