V březnu opět testujeme s Českým rozhlasem

Ve dnech 23. až 25. března si mohou všichni zájemci nechat vyšetřit v budově Českého rozhlasu paměť. Akce se koná v rámci Dnů paměti, které organizuje Česká alzheimerovská společnost (ČALS), aby upozornila na problematiku života lidí s demencí.

 

Zveřejněno: 23. března 2015 | Rubriky: Novinky ČALS, Články , Tiskové zprávy

Demence nezasahuje jenom nemocné, zásadně ovlivňuje také životy jejich nejbližších. Český rozhlas je rád, že mohl poskytnout projektu Dny paměti svoji podporu. Věřím, že lidé možnost otestovat si paměť využijí a přijdou v hojném počtu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Testování paměti se bude konat v celé České republice. Do budovy Českého rozhlasu bude možné na vyšetření přijít ve dnech 23. až 25. března v době od 10.00 do 18.00 hodin. Objednávky budou přijímány na telefonním čísle 283 880 346, a to každý všední den od 8.00 do 19.00 hodin (o víkendu od 11.00 do 19.00 hodin). Po telefonické domluvě termínu se zájemci dostaví na recepci Českého rozhlasu Vinohradská 12, kde obdrží další instrukce. 

„Problémy s pamětí mohou ukazovat na počínající Alzheimerovu chorobu. To, jestli je nutná návštěva lékaře, může pomoci odhalit vyšetření pomocí ACE-R, které nabízíme v rámci projektu Dny paměti. Pokud nám zapomínání znepříjemňuje život, je třeba věnovat mu pozornost,“ řekla Martina Mátlová, ředitelka České alzheimerovské společnosti, o.p.s.

Demence podle posledních odhadů postihuje v Česku více než 140 tisíc lidí. Léčena je přitom méně než čtvrtina pacientů. Pokud by zájemci o vyšetření paměti neměli možnost dostavit se do budovy Českého rozhlasu, je možné se objednat na jiný termín v jiném místě. Vyšetření nabízejí také kontaktní místa v ostatních českých městech.

Testování obvykle trvá do 30 minut a provádí se pomocí Addenbrookského kognitivního testu (ACE-R). U každého jedince se hodnotí několik oblastí – pozornost a orientace, paměť, slovní produkce, jazyk a zrakově-prostorové schopnosti.