Mobilní poradna na Chodově

Už za týden nás čekají tři – jak věříme – nezapomenutelné dny. Po roce se vracíme do obchodního centra Westfield Chodov, abychom všem zájemcům osvětlili témata související s demencí a poskytli rady a podporu těm, kteří se s touto výzvou potýkají. Akce se bude konat od 5. do 7. září 2023 a je určena jak lidem s demencí, tak i těm, kteří o ně pečují, nebo všem, co se obávají, že by se Alzheimerova nemoc nebo jiná příčina demence mohla týkat také jich.

Zveřejněno: 29. srpna 2023 | Rubriky: Novinky ČALS, Články

Demence se v Česku podle modelu České alzheimerovské společnosti, který vznikl na základě prevalenční studie Alzheimer Europe, přímo týká 165 000 lidí s demencí a minimálně stejného množství jejich rodin. Téma demence je přitom stále spojeno s určitým stigmatem. Lidé proto často nejsou informováni o tom, co demence je, jaké jsou její projevy, jaká je prevence, jaké jsou terapeutické možnosti, ani jaký je systém zdravotně-sociální péče a pomoci. Nedostatek informací může způsobovat odsunutí diagnózy, a tedy i zhoršenou kvalitu života. To platí i v případě postupu nemoci, kdy je opět ohrožena kvalita života nemocného.

Proto jsme se i letos rozhodli otevřít nízkoprahovou mobilní poradnu, která v "bezpečném" prostředí pražského obchodního centra Westfield Chodov nabídne poradenství vztahující se k demenci.

Informace ve dnech 5. až 7. září 2023 v otevíracích hodinách obchodního centra Westfield Chodov poskytnou naše zkušené konzultantky nejen lidem s demencí a jejich rodinným příslušníkům ale také všem, kdo se demence z nějakého důvodu obávají. Všichni zájemci v poradně získají nejen odpovědi na své otázky ale také naše informační materiály a brožury

Mobilní poradna je první akcí Týdne paměti, který se nám letos prodloužil téměř na celé září. Týden paměti každoročně pořádáme ve spolupráci s našimi kontaktními místy a jeho cílem je upozorňovat na problematiku demence širokou veřejnost.

Akci bychom nemohli uspořádat bez našich partnerů, kterými jsou hlavní město Praha, Moje lékárna a Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví a také Westfield Chodov. Všem podporovatelům děkujeme!