Měření kognice II

Skupina zájemců z řad absolventů našeho kurzu zaměřeného na základy měření kognice využila jedinečné příležitosti zúčastnit se pilotního běhu nového navazujícího kurzu Hodnocení kognitivních funkcí v práci sociálního pracovníka – detekce a sociální podpora (HKF II), který proběhl v  pátek 18. srpna 2023 v našem sídle v pražských Kobylisích. 

Zveřejněno: 24. srpna 2023 | Rubriky: Články , Novinky ČALS

Včasné získání diagnózy Alzheimerovy nemoci (AN) anebo jiné příčiny demence může výrazně ovlivnit kvalitu života nemocného i jeho blízkých, zpomalit progresi onemocnění a tím prodloužit dobu, kdy je člověk s AN schopen fungovat samostatně nebo jen s podporou druhých. Poskytne mu také čas připravit se prakticky i psychicky na dobu, kdy se jeho stav zhorší a nároky na péči o něj se budou zvyšovat. Tato fáze života s demencí klade velké nároky i na profesionály a jejich schopnosti poskytovat lidem s demencí speciální podporu. Právě pro ně jsme připravili nový kurz.

Kurz navazuje na základní kurz Hodnocení kognitivních funkcí v práci sociálního pracovníka (HKF I) a je určen jeho absolventům, kteří se s testováním paměti setkávají ve své praxi. Díky navazujícímu kurzu si mohou své znalosti a dovednosti v oblasti měření kognitivních funkcí více prohloubit a dozvědět se, jak vyhodnotit i sporná řešení jednotlivých domén v různých kognitivních testech a také jak interpretovat výsledky testů v rámci celkového stavu klienta. Kurz jim zároveň pomůže výsledky měření vhodným způsobem předávat klientovi nebo jeho blízkým a seznámí je se strategiemi motivace klientů k vyhledání specialisty. Zároveň se dozví, jak klientovi či jeho blízkým poskytnout odpovídající podporu. V kurzu je věnován prostor dotazům a sdílení situací z praxe účastníků. 

Účastníci pilotního srpnového běhu oceňovali především komplexnost předkládaných informací, předávání praktických zkušeností lektorky a velký prostor pro diskuzi a sdílení. Pro první účastníky kurzu byly užitečné též příklady sporných odpovědí nebo rozbor testu ACE-R po jednotlivých doménách. Jako přínosné též vnímali ukázky práce s doplňkovými testy a škálami pro přesnější zhodnocení celkového stavu klienta. 

Další termín jsme vypsali na pátek 3. listopadu 2023 a proběhne opět u nás v Kobylisích. Spolu s lektorkou Hanou Orlíkovou se těšíme na všechny, kteří se v oblasti hodnocení kognice chtějí dále zdokonalovat. Více informací včetně přihlášky najdete na stránce kurzu.