ČALS vydala nejkrásnější knihu!

Sešit pro trénování paměti a dalších kognitivních funkcí II, který loni vydala Česká alzheimerovská společnost (ČALS), uspěl v soutěži o Nejkrásnější knihu ČR v roce 2015.

Zveřejněno: 6. května 2016 | Rubriky: Články , Tiskové zprávy, Novinky ČALS

Sešit Procvičování krátkodobé paměti (obtížnost 2) získal první místo v kategorii učebnice pro školy všech stupňů a ostatní didaktické pomůcky a odnesl si tak odměnu 50 000 korun. Autorkami jsou Jitka Suchá, Eva Jarolímová a Martina Mátlová a graficky jej upravily Zuzana Lednická a Anna Divišová ze Studia Najbrt. Oceněný Sešit je součástí souboru 10 publikací, které slouží k procvičování pěti oblastí kognitivních funkcí a pro každou oblast nabízí dva stupně obtížnosti.

„Grafická úprava souboru sešitů pro trénování paměti dokonale naplňuje záměr publikací určených pro dlouhodobě opomíjenou cílovou skupinu. Jednotlivé publikace s citlivě zvolenými barvami, písmem a jeho velikostí tvoří ucelený vizuální styl, ve kterém není místo pro naschvály,“ shodla se odborná porota.

Česká alzheimerovská společnost si kromě prvního místa v kategorii učebnic, o němž rozhodovala odborná porota, odnesla také cenu čestného předsedy Nejkrásnější komise, obalového designéra Jana Činčery. 

Titul Nejkrásnější kniha je udělován v soutěži vyhlášené Památníkem národního písemnictví v několika kategoriích už od roku 1928, hodnotí se grafické zpracování knihy, ilustrace a také tisk či vazba knihy. V roce 2015 odborná porota vybírala vítěze v 7 kategoriích, kromě učebnic hledala nejkrásnější knihy například mezi odbornou literaturou, krásnou literaturou či literaturou pro děti a mládež. Vyhlašování Nekrásnější knihy se letos stalo uměleckým počinem Kateřiny Šedé a Adama Macháčka, kteří vytvořili koncept Nejkrásnější komise, již tvořilo více než 60 zajímavých lidí z nejrůznějších oblastí a každý z nich si vybral svoji nejkrásnější knihu.

Sešity je možné zakoupit na e-shopu České alzheimerovské společnosti, ve vybraných kontaktních místech ČALS a také v síti Moje lékárna (a v jejím e-shopu). Pojištěnci VZP starší 65 let mohou od své pojišťovny získat na nákup Sešitů příspěvek až 500 Kč.