Vyberte si svůj workshop

V rámci letošních Pražských gerontologických dnů se věnujeme tématu Důstojnosti v životě s demencí. Představíme nejen zajímavé mluvčí během prvního dne konference, ale přinášíme také inspirativní workshopy, které jsou na programu druhý den. Registrovat se můžete již dnes. 

Zveřejněno: 22. září 2023 | Rubriky: Novinky ČALS, Články

Účastníci konference mají na výběr ze čtyř workshopů, které budou probíhat současně v dopoledních hodinách druhého dne konference, tedy ve čtvrtek 12. října. 

V rámci prvního workshopu vrátí lektorka Kateřina Macháčová účastníky do dob raného dětství a připomene jim, jak se v té době přirozeně a efektivně hýbali. Představí pohybově-vzdělávací koncept PERMANENTO, který se pohybem nejmenších inspiruje a na základě pochopení širších souvislostí může být přínosný jak pro lidi, o něž pečujeme, tak pro nás samotné. 

Aktualitami z oblasti dlouhodobé péče se budou v dalším workshopu věnovat primářka pražského Gerontocentra Iva Holmerová spolu s Alžbětou Bártovou FHS UK. V rámci projektu JADECARE se snaží řešit širší kontext integrace zdravotních a sociálních služeb včetně možného uplatnění moderních technologií. 

Třetí workshop bude mít podobu kulatého stolu a přinese téma sexuality a vztahů u lidí v seniorském věku. Naše pozvání přijala ředitelka vzdělávání Institutu sexuality a vztahů Freya Petra Hamerníková, která účastníkům workshopu pomůže překonat předsudky týkající se sexuality jejich klientů a klientek a společně budou hledat aktuální možnosti jejich podpory v této oblasti. 

Pro ty, kdo se důstojností lidí s demencí a pozitivním přístupem k péči zabývají hlouběji, jistě není neznámé jméno Teepa Snow a její organizace Possitive Approach to Care. Teepa a její tým propagují vztahovou péči, a nabízí pečujícím o lidi s demencí praktické a dostupné techniky, pomocí kterých mohou zlepšit jejich vzájemnou komunikaci s opečovávanou osobou. Máme jedinečnou příležitost přivítat v Praze jednu z členek Teepina týmu Melanii Bunn a nechat se inspirovat jejím workshopem Jak zvládat náročné situace v péči o lidi s demencí. (Workshop bude veden v angličtině a bude tlumočen.) 

Včasná diagnóza je klíčem ke kvalitnímu životu s demencí. Pátý workshop, který povede profesor Bartoš, je tak věnován původním českým testům, které slouží k záchytu Alzheimerovy nemoci či jiných typů demence. Profesor Bartoš svou metodu představil na PGD naposledy před dvěma lety, a od té doby se mu podařilo získat další zkušenosti a testování dále posunout.

Konference probíhá ve dnech 11. a 12. října v hotelu Duo na pražském Střížkově. Více informací, program a přihlášku na workshopy naleznete na stránkách konference.