Týden paměti 2023

21. září je celosvětově uznávaným Mezinárodním dnem Alzheimerovy choroby, jehož cílem je upozorňovat na problematiku demence a života s ní. Česká alzheimerovská společnost se k tomuto dni každoročně připojuje se svými aktivitami. Pod názvem Týden paměti můžete od 4. do 24. září 2023 navštívit různé akce jak v Praze, tak v regionech, kde fungují naše kontaktní místa.

Zveřejněno: 7. září 2023 | Rubriky: Novinky ČALS, Články

Již začátkem září jsme otevřeli mobilní poradnu v OC Westfield Chodov. Od 18. do 19. září budeme vyšetřovat paměť (objednaným) zájemcům v budově Českého rozhlasu v Praze. Na vyšetření paměti, které probíhá již od roku 2008 pod názvem Dny paměti se ale samozřejmě můžete objednávat během celého roku na více než 30 místech ve všech regionech.

Kontaktní místa v Plzni (Městská charita Plzeň - Domov sv. Aloise), Příbrami (AHC Senior centrum Příbram s.r.o.) či Mělníku (Centrum seniorů Mělník, p.o.) pořádají i letos veřejnou sbírku, v rámci které můžete přispět na konkrétní zařízení pro lidi s demencí a podpořit péči o jejich klienty.

Dle možností kontaktních míst budou uskutečněny i další doprovodné akce, přednášky či besedy. Např. zlínská NADĚJE uskuteční 12. září přednášku v Komunitním centru v Otrokovicích na téma Jak pečovat o nemocného a sebe a Problematika výživy u lidí žijících s Alzheimerovou nemocí. 18. září pak přednášku o výživě zopakuje kolegyně z NADĚJE i v Senior Pointu ve Zlíně. 21. září proběhne přímo v denním stacionáři NADĚJE ve Zlíně svépomocná skupina pro pečující Čaj o čtvrté.  

V pardubickém Domově pro seniory U Kostelíčka si na 13. září připravili (nejenom pro své klienty) kvízové odpoledne, v domově je možnost objednat se také na vyšetření paměti. Poradnu pro pečující a lidi se syndromem demence otevřou v rámci Dne seniorů kolegové z AHC Senior centrum Příbram a to 15. září. V rámci akce Zažít město jinak se můžete setkat s kolegyněmi z kontaktního místa v Českých Budějovicích na náměstíčku na sídlišti Šumava a to 16. září – akce se jmenuje Otevřete dveře vzpomínek. 21. září se pak můžete připojit k zábavnému odpoledni, během kterého bude probíhat trénování paměti přímo v Domově pro seniory Máj. V pondělí 18. září pořádají v Domově sv. Aloise v Plzni Den otevřených dveří a zároveň máte i možnost zúčastnit se pravidelné mše svaté v kapli domova od 14:45 hod. Královéhradecké Centrum sociální pomoci a služeb plánuje na 21. září otevřít mobilní poradnu pro pečující v OC Atrium, zájemci budou mít také možnost objednat se na vyšetření paměti.

V kontaktních místech můžete získat brožury pro pečující, naše materiály jsou dostupné i na webu ČALS. V případě, že nemáte cestu do Prahy, ani výše zmíněných míst, využijte našeho YouTube kanálu, kde jsme pro vás shrnuli 20 otázek o demenci do krátkých videí. Své dotazy můžete i nadále volat na naši telefonní linku každý všední den od 8: 00 do 19:00 a jsme k dispozici i v rámci osobních konzultací pro pečující a lidi s demencí. Na konzultace se můžete na telefonu 283 880 346.

Aktuální informace k těmto a dalším akcím najdete na našem Facebooku