PGD 2021 byly úspěšné

I v letošním roce proběhla konference Pražské gerontologické dny, tentokrát pod titulem Život s demencí v nové době. Toto každoroční setkání profesionálů působících v oblasti gerontologie pořádá ČALS už od roku 1998. Letošní ročník proběhl ve dnech 6.-7. října 2021 jako hybridní, takže účastníci měli na výběr, zda se konference zúčastní osobně v prostorách Kongresového centra Praha anebo se připojí online. Prezenčně se zúčastnila bezmála stovka účastníků. Možnosti zúčastnit se konference on-line během živého streamu využilo 34 účastníků. Záznam akce měl navíc po svém skončení celkem 525 zhlédnutí.

Zveřejněno: 25. října 2021 | Rubriky: Novinky ČALS, Tiskové zprávy

Konferenci pořádala Česká alzheimerovská společnost, Česká gerontologická a geriatrická společnost ČLS JEP, Gerontologické centrum a Centrum pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče FHS UK. V letošním roce akci podpořily jako hlavní partner společnost Viatris Inc., a jako partner společnost Biogen (Czech Republic), s.r.o. 

Ve středu 6. října zazněly příspěvky především z oblasti Novinky v léčbě a prevenci Alzheimerovy nemoci. Na konferenci vystoupila například přední česká odbornice v oboru gerontologie, předsedkyně Alzheimer Europe a ředitelka Gerontologického centra v Praze 8, Iva Holmerová, která kromě úvodní přednášky vedla diskuzi s významným českým neurologem, Jakubem Hortem o posledním pokroku v léčbě Alzheimerovy nemoci. Zajímavý pohled na prevenci Alzheimerovy nemoci účastníkům nabídl ve své přednášce Jan Jakubík, vedoucí oddělení Neurochemie Fyziologického ústavu AV ČR. Se zásadami regulace léčiv seznámila účastníky ředitelka SÚKL Irena Storová. Pozvání přijali i zahraniční hosté: ředitel amsterdamského Alzheimer centra Philip Scheltens, který se zaměřil na novu definici Alzheimerovy nemoci, a Francesca Mangialasche, pracovnice Finnish Geriatric Intervention Study to prevent Cognitive Impairment and Disability (FINGER), vědecká koordinátorka celosvětových FINGERS a EURO-FINGERS projektů a členka fóra WHO pro neurologii a covid-19, jež pohovořila o novinkách z výzkumu v oblasti snižování rizika a prevence demence. Oba se konference zúčastnili virtuálně, své příspěvky dopředu nahráli a účastníci si je vyslechli s českým překladem. Norbert Žilka, ředitel Neuroimunologického ústavu SAV v Bratislavě, přijal osobní pozvání a nabídl nový pohled na protein tau.

Druhý den konference, čtvrtek 7. října, byl věnován zajímavým workshopům, které proběhly opět jak prezenčně, tak online.

V rámci konference byl vydán sborník abstrakt.

Na konferenci se sešlo množství kladných ohlasů. Účastníci oceňovali především vysokou odbornou úroveň konference a zajímavou skladbu přednášejících. K dobré atmosféře přispělo také chutné občerstvení od firmy Zátiší Catering a působivý výhled na Prahu z oken Kongresového centra Praha.