Dny paměti s Českým rozhlasem

Až do středy si mohou objednaní zájemci nechat změřit paměť přímo ve vinohradské budově Českého rozhlasu. Vyšetření paměti v Rozhlase je jednou z tradičních akcí Týdne paměti, která probíhá po celém Česku, a jejímž cílem je upozornit na problematiku demence a života s ní.

Zveřejněno: 18. září 2023 | Rubriky: Novinky ČALS, Články

Měření paměti v Českém rozhlasu pořádá Radiožurnál ve spolupráci s Českou alzheimerovskou společností (ČALS) už po osmé. Ačkoliv všechny termíny vyšetření jsou již obsazené, mohou zájemci o měření paměti i nadále telefonovat na číslo ČALS 283 880 346 a domluvit si termín vyšetření v našem sídle v Kobylisích. Mimopražští zájemci najdou pomoc ve svém kraji. Seznam míst, která vyšetření provádějí, je na stránce projektu Dny paměti.

Dny paměti pomáhají s včasným určením diagnózy demence, jejíž nejčastější příčinou je právě Alzheimerova choroba. Ta postihuje v České republice podle odhadů více než 165 tisíc lidí, 60 000 lidí nejspíš stále žije bez diagnózy.

Správná diagnóza, kterou člověk získá krátce poté, co se u něj projeví první příznaky, je přitom základní podmínkou pro kvalitní život jak člověka s demencí, tak jeho rodiny.