Čokoláda umí vrátit vzpomínky

Zdá se, že je to možná právě čokoláda, která umí vyvolat hluboko ukryté vzpomínky. Alespoň toto hlásá krátký článek v britském deníku The Guardian, ve kterém je popsán příběh muže – Rona, jehož demence připravila o emoce.

 

Zveřejněno: 30. června 2016 | Rubriky: Články

Manželka Rona díky respitní péči získala něco cennějšího než obvyklou týdenní pomoc. Zakoupená čokoládová bonboniéra vyvolala vzpomínku a připomněla Ronovi jeho zdánlivě ztracenou zamilovanost.

Alzheimerova společnost ve Velké Británii zajišťuje respitní péči také díky lidem, kteří jsou například v částečném důchodu. Tito dobrovolníci získají pomocí tréninku dovednosti, díky kterým mohou být lidem postiženým demencí a jejich rodinám užiteční. Mohou je brát na procházky, hudební vystoupení, společné sportování, pokud je to možné. Jsou partnery lidem s demencí a dopřejí tak volný čas těm, kteří o ně pečují.

Ron a Mary jsou manželé více než 40 let, je tedy přirozené, že se Mary o svého muže nepřetržitě stará. Ale malý oddych, kterého se jí každý týden díky respitní péči dostává, je nenahraditelný. Poškozena byla Ronova krátkodobá i dlouhodobá paměť, dokonce smysl pro prostorovou orientaci, a zejména emoce. Ron své ženě Mary neprojevil náklonnost řadu let. Ale pak při celkem náhodném nákupu čokolád coby dárku pro Mary, Ron svou ženu při předání políbil. Byla nadšená a překvapená. Nákup čokolády vyvolal v Ronovi vzpomínky na emoce, a touhle malou chvilkou přinesl spoustu radosti!

http://www.theguardian.com/voluntary-sector-network/2016/jun/16/dementia-damaged-emotions-respite-affection