World Alzheimer Report 2018

World Alzheimer Report 2018

21. září je Mezinárodní den Alzheimerovy choroby – organizace Alzheimer’s Disease International při této příležitosti vydala Mezinárodní zprávu o Alzheimerově chorobě 2018 – O stavu umění výzkumu demence.

Zveřejněno: 21. září 2018 | Rubriky: Alzheimerova choroba ve světě, Články

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby: Lékařka diagnostikovala svou vlastní demenci

 

  • Každé 3 sekundy někdo na světě onemocní demencí
  • Demence se v roce 2018 stala chorobou za bilion dolarů
  • Demence je 7. nejčastější příčinou úmrtí na světě
  • Mnoho zemí nemá k dispozici žádné diagnostické nástroje, žádný přístup ke klinickým studiím a jen omezený počet specializovaných lékařů a výzkumníků

Britská lékařka, která si diagnostikovala vlastní demenci poté, co jí její neurolog určil chybnou diagnózu, žádá okamžitou odezvu na výzkum a diagnostiku demence.

Dr. Jennifer Buteová je nyní jedním z 50 milionů lidí na světě trpících demencí. Předpokládá se, že toto číslo se k roku 2050 závratnou rychlostí zvedne na 152 milionů.

Nejprve to byla hesla, prostě jsem si nemohla zapamatovat hesla a jména. První neurolog ani nedělal žádné testy, řekl, že mi nic není, říká dr. Buteová. Brzy poté jsem nepoznávala lidi, které znám 20 let. Tak nějak to celé začalo.

Dnes, 21. září, si připomínáme Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, k němuž Alzheimer’s Disease International (ADI) vydává svou Mezinárodní zprávu o Alzheimerově chorobě 2018. Doktorka Buteová doufá, že zařazení jejího příběhu do zprávy přitáhne větší pozornost k demenci a prohloubí její pochopení.

Když jsem pracovala jako lékařka, tak se ve skutečnosti kolem demence dělalo jen velmi málo. Věřím, že Mezinárodní zpráva o Alzheimerově chorobě 2018 přitáhne více zájmu, pozornosti a peněz k tomu, co je dnes globální zdravotní krizí, řekla.

Ředitelka Alzheimer’s Disease International Paola Barbarino věří, že jedno procento společenských nákladů na zvládání demence by mělo být věnováno financování výzkumu choroby. ADI je na vydání této tolik potřebné Mezinárodní zprávy o Alzheimerově chorobě 2018 – o stavu umění výzkumu demence velmi hrdá, vyjádřila se. 

Tato zpráva pokládá otázky, kde se teď nacházíme, proč se za 20 let neobjevily žádné významné průlomy a kde leží překážky v nalezení řešení. Sleduje vzrušující novou práci v oboru, nové hranice výzkumu demence a podtrhuje naše životně důležité volání po větším financování výzkumu.

Demence je jednou z nejvážnějších celosvětových zdravotních a sociálních krizí 21. století, a přesto je často diagnostikována pozdě. Také ji neumíme vyléčit, je to 7. nejčastější příčina úmrtí na světě.

Bez významných investic do výzkumu demence nebudeme schopni pokořit jeho další hranice. Poměr publikací o neurodegenerativních chorobách ve srovnání s rakovinou je neuvěřitelných 1:12. Ve výzkumu demence není dost lidí, a proto je potřeba změna.

Doufáme, že vydání Mezinárodní zprávy zvýší povědomí o Alzheimerově chorobě a demenci a podnítí diskuzi, která povede k většímu zapojení vládních a privátních zdrojů a k větší pozornosti pro pomoc pro lepší život lidí s demencí a jejich rodin.

Do Mezinárodní zprávy o Alzheimerově chorobě 2018 přispěly některé z nejlepších a nejvýznačnějších mozků ve světovém výzkumu Alzheimerovy nemoci a demence, včetně:

  • Alireza Atri, mezinárodně uznávaný kognitivní neurolog a vědec v Iniciativě pro prevenci Alzheimerovy choroby na Institutu výzkumu zdraví Banner Sun, který je tak posedlý svým posláním, že SPZ jeho auta je CUREAD (vyléčit Alzheimerovu nemoc, pozn. překl.)
  • Profesor Bart de Strooper, ředitel Institutu pro výzkum demence ve Velké Británii, který v roce 2017 vyhrál Evropskou Velkou cenu za alzheimerovský výzkum a byl spolu s neurologem Johnem Hardym vítězem Brain Prize 2018. Jeho práce se soustředí na porozumění základním mechanismům, které stojí za Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.
  • Profesor Gordon Wilcock, spoluzakladatel Alzheimerovské společnosti Velké Británie a také první multidisciplinární kliniky pro paměť v zemi. Sedm let vedl studii OPTIMA, oxfordský projekt pro výzkum paměti a stárnutí, to byla jedna z prvních prací, která otřásla mýtem, že demence je normální součástí stáří.
  • Jeff Cummings, ředitel Clevelandské kliniky v Lou Ruvo centru pro zdraví mozku v Las Vegas, který v žurnálu Alzheimer’s Research Therapy zveřejnil článek o klinických testech ve vývoji léků proti Alzheimerově chorobě v letech 2002 až 2012. Míra selhání, jak zjistil, byla 99,6 %.
  • Kate Binghamová, výkonná partnerka v SV Health Managers, která spoluzaložila Dementia Discovery Fund (Fond pro výzkum demence) pro strategické investice do léků a léčby související s demencí. Přivedla neurovědce z různých oblastí do jednoho týmu a chce se věnovat problematice zánětu, bio-energetice, imunitnímu systému a pravděpodobně i trávicímu traktu.
  • Doktor Kenji Toba, předseda Národního centra pro geriatrii a gerontologii v Obu v Japonsku. Zařízení je jedno ze šesti národních center pro pokročilou a specializovanou medicínu v Japonsku. Je průkopníkem iniciativ vstřícných k demenci.
  • Profesor Adesola Ogunniyi, profesor medicíny v Univerzitní nemocnici v Ibadanu. Účastní se projektů jako je skupina IDEA (Identifikace a intervence pro demenci u starších Afričanů) a vyvinul kognitivně stimulující terapie specifické pro nigerijský kulturní kontext.