Demence prioritou evropského veřejného zdravotnictví?

Česká alzheimerovská společnost se připojila ke kampani Alzheimer Europe, jejímž cílem je získat podporu kandidátů do Evropského parlamentu.

Zveřejněno: 20. května 2014 | Rubriky: Alzheimerova choroba ve světě, Novinky ČALS

Alzheimer Europe si v budoucím období vytyčila za cíl učinit z demence prioritu evropského veřejného zdravotnictví a podpořit vznik národních Plánů Alzheimer tam, kde ještě neexistují (to je případ České republiky). Alzheimer Europe proto vytvořila text příslibu spolupráce, jejž s pomocí svých národních asociací rozesílá kandidátům do Evropského parlamentu. Cílem Alzheimer Europe je, aby se spolupráce v budoucím parlamentu v oblasti boje s demencí ještě zlepšila.

Alzheimer Europe v dubnu oslovila stávající členy Evropského parlamentu a získala podporu dvou nynějších europoslanců z ČR (a celé řady dalších poslanců z ostatních zemí EU). ČALS v uplynulých několika dnech přeložila text příslibu spolupráce a oslovila prvních pět až deset kandidátů politických stran, které mají podle předvolebních průzkumů šanci na překročení 5% hranice počtu hlasů a mají tak šanci dostat se do parlamentu (ANO, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09, ODS a KSČM).

Do úterního poledne se k výzvě připojili Jaromír Kohlíček (KSČM), Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Zdeněk Šigut (TOP 09), Pavel Svoboda (KDU-ČSL), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), Olga Sehnalová (ČSSD), Oldřich Vlasák (ODS), Libor Rouček (ČSSD) a Zuzana Brzobohatá (ČSSD).

Bohužel nebylo v našich silách oslovit všechny kandidáty. Pokud kandidujete do Evropského parlamentu a sdílíte náš zájem, aby se lidem s demencí a jejich problémům věnovala v novém EP dostatečná pozornost, prosíme o doručení podepsaného příslibu spolupráce na adresu VvcjKmqDz anebo přímo na heMrV7c_~7a-gehg_..

Aktuální informace hledejte na našem Facebooku.