Jak byla vašemu blízkému diagnostikována Alzheimerova choroba?

Česká alzheimerovská společnost spolupracuje na výzkumu Alzheimer Europe, který porovnává zkušenost se získáním diagnózy Alzheimerovy choroby či jiného typu demence, tak jak ji zažili rodinní pečující v Itálii, Finsku, Nizozemsku, Skotsku a Česku. Proto právě hledáme rodinné pečující, kteří by chtěli svoji zkušenost sdílet.

Zveřejněno: 10. dubna 2017 | Rubriky: Alzheimerova choroba v ČR, Články , Alzheimerova choroba ve světě, Tiskové zprávy

Získání diagnózy je pro lidi s Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence zásadní moment. Včasné určení diagnózy je klíčové pro zahájení terapie, která má významný vliv na kvalitu dalšího života člověka s demencí. Diagnóza také pomáhá s lepším pochopením (a přijetím) změn v chování, které najednou trápí nejen člověka s demencí, ale také jeho rodinu.

Co diagnóze předcházelo, jak byla diagnóza provedena, jak byla diagnóza sdělena, co po ní následovalo či následovat mělo, to vše se snaží popsat výzkum, který aktuálně probíhá v pěti evropských zemích. Jednou z nich je také Česká republika. Pokud pečujete o blízkého (a nezáleží na tom, jestli Váš blízký žije s Vámi nebo v nějaké instituci), kterému byla diagnostikována demence, a máte chuť podělit se o své zkušenosti, můžete tak učinit prostřednictvím vyplnění dotazníku, který je k dispozici on-line (na stránkách Univerzity ve velšském Bangoru).

(Rádi byste dotazník vyplnili, ale lépe by se vám vyplňovala jeho papírová podoba? Napište nám na info@alzheimer.cz. Dotazník Vám zašleme spolu s odpovědní obálkou, abyste nemuseli platit poštovné.)

Možnost srovnat zkušenosti českých pečujících s těmi italskými, finskými, holandskými a především skotskými, je unikátní příležitost k porovnání kvality péče, která se našim lidem s demencí dostává. Některé otázky - jako možnost aktivně odmítnout sdělení diagnózy – možná v našem kontextu ani nemohou fungovat. Ale nechme se překvapit, třeba výsledky nebudou tak zlé!